Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilen Destek Yönetim Sistemi (DYS), ihracat ve hizmet sektörüne yönelik devlet desteklerine ilişkin işlemleri internet üzerinden kolayca yapmanızı sağlayan bir platformdur. Bu sistem sayesinde başvuru, değerlendirme, sonuçlandırma ve raporlama gibi süreçler hızlı ve düzenli bir şekilde tamamlanır.
Destek Yönetim Sistemi’ne Nasıl Kayıt Olunur?
DYS’yi kullanmak için iki temel işlem yapılması gerekir:
- Sistemi kullanacak kişi veya kuruluşun sisteme tanımlanması.
- Kuruluş adına sistemi kullanacak kişilerin yetkilendirilmesi.
Bu işlemler, eksiksiz şekilde tamamlandığında sistemden yararlanmaya başlayabilirsiniz.
Destek Yönetim Sistemi’ni Kimler Kullanabilir?
DYS, ihracat ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren gerçek kişiler, şirketler, kurumlar ve iş birliği kuruluşlarının kullanımına açıktır. Sistemden faydalanan kişiler ve kuruluşlar genel olarak “yararlanıcı” olarak adlandırılır.
Destek Yönetim Sistemi Başvurusu Nereye Yapılır?
Sisteme başvuruda bulunmak isteyenler, ihracat işlemlerini yürüttükleri İhracatçı Birliğine başvurmalıdır. Eğer bir İhracatçı Birliğine üye değilseniz, size uygun herhangi bir İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine başvuru yapabilirsiniz.
DYS Başvuru Merkezleri Nelerdir?
Destek Yönetim Sistemi’ne (DYS) başvuruda bulunmak isteyen yararlanıcılar, ihracat işlemlerini gerçekleştirdikleri üyesi oldukları İhracatçı Birliğine başvurmalıdır. İhracatçı Birliği üyesi olmayan yararlanıcılar ise tercih ettikleri herhangi bir İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine başvuru yapabilirler.
Şubeler İçin Yararlanıcı Tanımlama İşlemi Yapılabilir Mi?
Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası şirketlerin Türkiye’deki şubeleri hariç, firmaların yalnızca ana şirketleri üzerinden Destek Yönetim Sistemi’ne başvuru yapması gerekmektedir. DYS’de, ana firma dışında kalan şubeler için tanımlama işlemi yapılmamaktadır.
Vergi Numarası Aynı, MERSİS Numarası Farklı Olan Yararlanıcılar Nasıl Tanımlanır?
Destek Yönetim Sistemi’nde tanımlama işlemleri sırasında esas alınan bilgi MERSİS numarasıdır. MERSİS numarası farklı olan her yararlanıcı, sisteme ayrı ayrı kaydedilmelidir. Aynı vergi numarası birden fazla yararlanıcı için kullanılabilir, ancak her yararlanıcı için ayrı bir MERSİS numarası bulunmalıdır.
Daha Fazla Bilgi İçin
DYS hakkında daha fazla bilgi almak ve başvurularınızı gerçekleştirmek için İhracatçı Birlikleriyle iletişime geçebilir ya da Ticaret Bakanlığı’nın resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.